Region holdt kritisk business case om Sundhedsplatformen tilbage
HOVEDSTADEN: Region Hovedstaden blev i 2012 advaret om, at det ville betyde en nedgang i produktiviteten på hospitalerne at indføre det nye it-system Sundhedsplatformen. Det skriver BT på baggrund af en aktindsigt hos Region Hovedstaden.
Regionen valgte at holde rapporten internt og droppe konsulenterne, der stod bag. I stedet blev et andet konsulentfirma hyret til at lave de økonomiske beregninger - en såkaldt business case - bag it-systemet, hvor nedgangen i produktivitet ikke var taget med.
Det får nu en række eksperter og politikere til at udtale hård kritik.
- Det er afgørende viden, når man skal investere i et så stort projekt. Det er utrolig dumt, hvis administrationen har holdt noget tilbage for det politiske system, siger Martin Geertsen, regionsrådsmedlem for Venstre til BT.
Karin Friis Bach (R), formand for Sundhedsudvalget, vil nu stille spørgsmål til regionen i sagen.
- Det er underligt, hvis man ikke har indregnet en nedgang i produktiviteten. Især når et andet firma har haft det med tidligere, siger hun til BT.
Netop nedgangen i produktivitet på hospitalerne er blevet et centralt element i den aktuelle debat om Sundhedsplatformen. Samlet set anslås det, at hospitalerne i Region Hovedstaden i år og sidste år har tabt 250 mio. kr. på grund af lavere aktivitet. Et tab, som der ikke var lagt op til i den business case, der ligger til grund for it-systemet.
En række eksperter har over for BT, Ugeskrift for Læger og Version2 kritiseret den nuværende business case for at bygge på ‘naive’ antagelser. Blandt andet har ledelsen i regionen regnet med, at hospitalerne inden for en måned med det nye it-system ville være tilbage på normal aktivitet igen.
Peak Consulting var også på
Regionsdirektør Hjalte Aaberg har siden erkendt, at business casen ikke holder vand, og at udsigten til store milliongevinster er længere end først antaget. Business casen er lavet af konsulentfirmaet Oleto Associates, der har arbejdet på opgaven siden november 2012.
Men som BT i dag kan afsløre, var et andet firma på opgaven før Oleto Associates. Peak Consulting afleverede et udkast til en business case i oktober 2012.
Ifølge to eksperter skiller business casen fra Peak Consulting sig ud på et centralt punkt. Konsulentfirmaet regner nemlig med, at hospitalerne i det første år med Sundhedsplatformen vil opleve en nedgang i produktivitet på 1-2 pct.
Samlet set afsætter Peak Consulting mellem 500 mio. kr. og 1 mia. kr. over tre år til nedgangen i produktivitet på hospitalerne.
Jes Søgaard, sundhedsøkonom fra Syddansk Universitet, mener, at regionen burde have lagt konsulent-rapporten åbent frem, så politikerne i regionen kunne træffe beslutningen om at investere milliarder i det nye it-system på et oplyst grundlag.
- Det giver et svagt grundlag for politikerne at træffe et valg ud fra, siger han til BT.
I et skriftligt svar fra regionens Center for IT, Medico og Telefoni hedder det:
'Det er korrekt, at Oletos første udkast ikke nævner produktionsnedgange. Men samlet set indeholder Oletos første udkast en mere pessimistisk vurdering af de økonomiske konsekvenser,' skriver regionen og peger på, at Oleto anslår, at købet af Sundhedsplatformen har tjent sig selv hjem på 8-10 år, mens Peak Consultings estimat er 7 år.
ka
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Indkøbs artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Indkøbs artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Indkøb.
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.